Παλαιολιθικό «σφαγείο ελεφάντων» στο λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης. Βρέθηκε ολόκληρος σκελετός ελεφαντοειδούς μαζί με τα λίθινα εργαλεία με τα οποία το τεμάχισαν

Ολόκληρος σχεδόν ο σκελετός ενός ελέφαντα, ο οποίος ανήκει σε εξαφανισμένο πλέον είδος, αποκαλύφθηκε στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Δίπλα του βρέθηκαν τα λίθινα εργαλεία με τα οποία είχε τεμαχιστεί, λένε οι ερευνητές. 

Τι βρέθηκε

Τα ευρήματα στη θέση «Μαραθούσα 1», τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα οστά τρωκτικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, μαζί με τεμάχια ξύλου και καρπούς, χρονολογήθηκε προκαταρκτικά στην Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο, 300 με 600 χιλιάδες χρόνια πριν.

Αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, ο οποίος ανήκε στο είδος Elephas antiquus,  έφεραν ίχνη κοπής, εύρημα που υποδηλώνει ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής» μοναδική στα Βαλκάνια.

0D7A920F2DC2073637CC15523540ACC6

Τα εργαλεία πάντως δεν είναι δυνατό να κατασκευάστηκαν από τον Homo sapiens, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην Αφρική. Θα μπορούσαν θεωρητικά να κατασκευάστηκαν από τους Νεάντερταλ που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.

(Παρατήρηση NovoScriptorium: Με ποιόν ακριβώς τρόπο είναι δυνατόν η επιστήμη να είναι τόσο απόλυτη σε αυτό το θέμα; Εδώ δεν μιλάμε για κάποιο μαθηματικό αξίωμα αλλά για Επιστήμη που βασίζεται στην Ανακάλυψη και στην Χρονολόγηση ευρημάτων, πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή ένα εύρημα μπορεί να ανατρέψει μια υπάρχουσα θεωρία. Είναι φανερό, για εμάς, ότι υπάρχουν άλλοι, όχι επιστημονικοί, λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Όπως επίσης είναι αδιανόητη η εμμονή στα περί μονογενέσεως -από μία μόνο περιοχή του πλανήτη δηλαδή- του ανθρωπίνου είδους ή στην ‘σίγουρη’ προέλευσή του από την Αφρική και όχι από κάπου αλλού. Η Επιστήμη γενικώς, πολλώ δε μάλλον αυτή που βασίζεται σε χρονολογήσεις ευρημάτων, εμπεριέχει ρευστότητα και οι απολυτότητες τέτοιου τύπου συνιστούν αντιεπιστημονικό σκάνδαλο. Σας προτρέπουμε να διαβάσετε στο σημείο αυτό δύο άλλες δημοσιεύσεις μας: https://novoscriptorium.wordpress.com/2018/01/23/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD/ καί https://novoscriptorium.wordpress.com/2018/01/24/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%90%CE%B1%CF%82-%CF%83/)

Την Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ. Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη και πλειάδας επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων.

ÁÑ×ÁÉÏËÏÃÉÊÇ ÈÅÓÇ ÔÇÓ ÊÁÔÙÔÅÑÇÓ ÐÁËÁÉÏËÉÈÉÊÇÓ ÓÔÇÍ ÌÅÃÁËÏÐÏËÇ ÁÑÊÁÄÉÁÓ (EUROKINISSI/ÕÐÐÏ)

Η διεθνούς φήμης Δρ Χαρβάτη, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία, είναι γνωστή μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη οστών Νεάντερταλ στην Πελοπόννησο και για μελέτες σχετικά με την έξοδο του Homo sapiens από την Αφρική.

(Πηγή: http://www.tovima.gr/science/research/article/?aid=737382)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: