Μαρία Καβαλλάρη: η Ελληνίδα ομογενής που ανέπτυξε τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας σε ανθρώπινα κύτταρα​

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, ανέπτυξαν τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) που επιτρέπει σε πολλούς επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του κόσμου να «περπατούν» μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Art & Design του UNSW John McGhee συνεργάζεται με τη διακεκριμένη ερευνήτρια Βιολογίας και ειδική στη νανοϊατρική Μαρία Καβαλλάρη, στη δεύτερη φάση του πρότζεκτ που ονομάζεται «Ταξίδι στο κέντρο του κυττάρου» (Journey to the Center of the Cell).

kavallari.viologos

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία όπου επιστημονικά δεδομένα, εικόνες μικροσκοπίου και animation (κινούμενα σχέδια) δημιουργούν έναν εικονικό κόσμο που αποτελείται από κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία προσφέρει στους ερευνητές ένα τρισδιάστατο εργαλείο που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους και τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπορούν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα κύτταρα μετακινούνται σε πραγματικό χρόνο μέσα στο ανθρώπινο σώμα καθώς εισέρχονται στον όγκο. Έτσι, θα μπορούν να απομονώσουν καλύτερα την περιοχή που χρήζει θεραπείας. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων. Μελλοντικά, μάλιστα, οι ασθενείς θα μπορούν να δουν μια εικονική εκδοχή του εαυτού τους και να παρακολουθήσουν τη διαδρομή των φαρμάκων μέσα στο σώμα τους.

(Πηγή: http://www.pontos-news.gr/article/173095/ellinida-omogenis-aneptyxe-tehnologia-eikonikis-pragmatikotitas-se-anthropina-kyttara)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: