Ο Όμηρος για την σημασία της Οικογενείας

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε, με ένα απόσπασμα από το έργο του, την θέση του Ομήρου για την βάση της Πολιτείας, την Οικογένεια.

Omiros

“οικωφελίη, ή τε τρέφει αγλαά τέκνα” ( =η οικωφελία, αυτή πού τρέφει αγλαά τέκνα)

NovoScriptorium: Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας την λέξη ‘αγλαός’. Σύμφωνα με το λεξικό Liddell & Scott σημαίνει ‘λαμπρός, φαεινός, στιλπνός, συχνάκις ως επίθετο ωραίων πραγμάτων. Επί ανθρώπων, ωραίος, ή περίφημος, ευγενής’. Έπειτα, να εξηγήσουμε επακριβώς την λέξη ‘οικωφελίη’. Σύμφωνα με το λεξικό ‘οικωφελής’ σημαίνει ‘ο αυξάνων, προάγων τον οίκον’.

Προκύπτουν λοιπόν αβίαστα κάποια συμπεράσματα:

α) Το πώς θα εξελιχθούν τα τέκνα αποτελεί συνάρτηση του πώς εξελίσσεται ο Οίκος

β) Η ευθύνη των γονέων είναι τεράστια. Όχι απλώς για την ατομική εξέλιξη των ανθρώπων που φέρνουν στον κόσμο, αλλά για το σύνολο της Πολιτείας, καθώς ανατρέφουν τους αυριανούς της πολίτες

γ) Είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψουν ‘ωραίοι, περίφημοι, ευγενείς’ άνθρωποι από Οίκους που δεν ‘αυξάνουν’. Η ‘αύξηση’ που εννοείται δεν είναι βέβαια μόνον υλική. Κυρίως είναι πνευματική, ηθική. Αύξηση στην Αρετή, όπως διάχυτα κηρύττει ο Όμηρος σε όλο του το έργο

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ας εξετάσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σε έναν κόσμο που ο θεσμός της Οικογενείας αμφισβητείται ή εξευτελίζεται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια. Σε έναν κόσμο που η ενάρετη στάση ζωής αποτελεί εξαίρεση ενώ η κακότητα αυξάνει. Σε έναν κόσμο που προσανατολίζεται στον Υλισμό και στην Ηδονοθηρία αδιαφορώντας για τις πνευματικές διαστάσεις της ζωής. Σε έναν κόσμο που αρνείται τον Θεό και τους Θείους Νόμους όλο και βαθύτερα. Σε έναν κόσμο όπου η Εξουσία προωθεί και καλλιεργεί (με στόχο την πλήρη υποταγή του ανθρώπου, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικότερα σε άλλα άρθρα μας) το αντίστοιχο νοσηρό και αντιφυσικό περιβάλλον (από την Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ μέχρι όλες τις εκφάνσεις της Πολιτείας), καθίσταται τρομακτικά δύσκολο έως αδύνατο -ανθρωπίνως- να ανατραφούν ‘αγλαά τέκνα’.

Όσοι και όσες συναισθάνονται αυτή την πραγματικότητα, χρέος έχουν να αντισταθούν ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει, στο πρόσωπο κάποιων παιδιών, Ελπίδα. Τόσο για το έθνος στο οποίο ανήκει ο καθένας, όσο και για την Ανθρωπότητα. Διότι τα ‘αγλαά’ αυτά τέκνα δεν θα δεχτούν ποτέ να γίνουν σκλάβοι, όπως επιθυμεί η μισάνθρωπος και άπληστη Εξουσία.

Ισίδωρος Άγγελος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: