Ψυχικές προκλήσεις στον 21ο αιώνα – Μια Πυθαγόρεια προσέγγιση

Στον παρόν άρθρο παραθέτουμε και αναλύουμε δύο Πυθαγόρεια αποσπάσματα με αναφορά στην ψυχή.

pythagoras

Απόσπασμα πρώτο: “μη τήν ψυχήν ανίαις καί λύπαις κατατήκειν” ( =Μήν καταπονείς τήν ψυχή σου μέ λύπη καί ανία)

Παρατηρούμε ότι η Εξουσία εθίζει τον μέσο άνθρωπο ακριβώς σε αυτά. Η λύπη σαφώς προέρχεται από την έλλειψη αναγκαίων αγαθών, την απουσία μελλοντικής προοπτικής και μιας σειράς άλλων γεγονότων. Η δε ανία σχετίζεται με τις παραγόμενες διαρκώς ‘γενεές των οθονών’ και την συνολική αποχαύνωση εξαιτίας της προσηλώσεως των ανθρώπων στα κατώτερα ένστικτά τους. Ο Πυθαγόρας προειδοποιεί από τα βάθη της Ιστορίας ότι αυτό δεν είναι καλό για την ψυχή. Δεν μας κάνει, λοιπόν, απολύτως καμία εντύπωση όταν, κοιτώντας τους στατιστικούς δείκτες, παρατηρούμε συνεχείς αυξήσεις στους αριθμούς των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονα ψυχικά προβλήματα. Αντίθετα με τα παραπάνω, στόχος θα έπρεπε να είναι η χαρά και καλλιέργεια της ψυχής. Όση λιγότερη λύπη και ανία υπάρχει στην καθημερινότητά μας, τόσο το καλύτερο για την ψυχική μας υγεία.

Απόσπασμα δεύτερο: Η ψυχή δέν επικοινωνεί μέ το θείον όταν είναι

“υπό οργής τεθολωμένη” ( =θολωμένη από οργή)

“ούτε υπό λύπης ούτε υπό ηδονής ούτε τινός άλλης αισχράς επιθυμίας παρηλλαγμένη” ( =ούτε παραμορφωμένη από λύπη, λαγνεία ή κάποια άλλη αισχρή επιθυμία)

“ουδέ της τούτων απάσων ανοσιωτάτης τε καί χαλεπωτάτης αμαθίας” ( =ούτε από τό πιό ανόσιο απ’ όλα τούτα καί φοβερότατο, τήν αμάθεια)

Διαπιστώνει εύκολα ο αναγνώστης ότι η Εξουσία δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι ψυχές των ανθρώπων να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το Θείον. Ξεκίνησαν από το Παιδευτικό Σύστημα σε συνδυασμό με την Υλιστική και Αθεϊστική Προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ. Δημιουργώντας στρατιές αμαθών ή, ίσως χειρότερα, ημιμαθών ανθρώπων, τους οποίους ο πρώτος επιτήδειος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ή και κατευθύνει. Στρέβλωση του νου και της λογικής λοιπόν. Επιπρόσθετα, όξυναν τα σαρκικά πάθη στους ανθρώπους, παρέχοντας, μάλιστα, και την ‘θεωρητική δικαίωση’ για αυτά, μέσα από τα ποικίλα ΜΜΕ. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πιο εύκολα προς τα κάτω παρά προς τα πάνω, καθώς το δεύτερο απαιτεί συνειδητή και επίπονη προσπάθεια. Καλλιεργώντας λοιπόν την αμάθεια δημιούργησαν στρατιές ανθρώπων με έλλειψη πραγματικής κριτικής ικανότητος και πνευματικής όσο και λογικής διακρίσεως. Ταυτόχρονα καλλιέργησαν όσα υποβιβάζουν τον άνθρωπο, τον έμψυχο και έλλογο, στο επίπεδο του αλόγου κτήνους. Σε αυτό το επίπεδο, όπου τα πάντα μετριώνται βάσει ικανοποίησης ή όχι των ενστίκτων, καθίσταται σαφές ότι η οργή βασιλεύει. Από το οικογενειακό επίπεδο όπου παρατηρούμε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στις στατιστικές, μέχρι την αύξηση της βαρειάς εγκληματικότητος.

Όλες οι προϋποθέσεις για την ‘μεγάλη αποστασία’ και τον ‘εξοβελισμό’ του Θεού από τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ήδη εμπρός στα μάτια μας. Ψυχή όμως που δεν επικοινωνεί με τον Θεό βαθμιαία νοσεί σε υπερθετικό βαθμό. Βασικός λόγος της γενικευμένης αρρώστιας της εποχής μας είναι αυτό που συζητούμε εδώ.

Ισίδωρος Άγγελος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: