Έρευνα του δρ. Αλέξανδρου Λάππα χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Ο Αλέξανδρος Λάππας του ΙΤΕ επιλέχθηκε για έρευνα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού : Έλληνας ερευνητής, ο δρ Αλέξανδρος Λάππας, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

doc_20171005_1858925_untitled_2

Επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει διεπιστημονική βασική έρευνα στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας, με επιχορήγηση από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (U.S. Office of Naval Research Global-ONRG).

Προηγήθηκε ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του δρος Λάππα από τη Διεύθυνση Επιστημών και Τεχνολογίας του ONRG. Η επιχορήγηση είναι η μόνη μέχρι σήμερα που έχει απονεμηθεί για διάρκεια τριών ετών σε Έλληνα ερευνητή από τον συγκεκριμένο φορέα.

Με την χρηματοδότηση από το ONRG, ο έλληνας επιστήμονας θα διερευνήσει τη «συμβίωση» του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας σε κρυσταλλικά στερεά μεταλλο-χαλκογενιδίων.

Η έρευνα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εφαρμογές που θα ενισχύουν τις δυνατότητες ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας στη μεταφορά και στη χρήση της.

Η ομάδα του κ. Λάππα θα συντονίσει ένα διεπιστημονικό δίκτυο ευρωπαϊκών επιστημονικών ομάδων (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-Ελλάδα και Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Βαρσοβίας-Πολωνία), καθώς και αμερικανικών (Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και Εργαστήριο National High Magnetic Field).

Στο ινστιτούτο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, η ομάδα του κ. Λάππα επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: