‘Νέα Εποχή’ ή μήπως, τελικά, όλα αυτά δεν είναι και τόσο ‘νέα’;

Από εισαγωγή βιβλίου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας διαβάζουμε:

new_age3.jpg

‘Μαθητής του Πορφυρίου υπήρξε ο Ιάμβλιχος από τη Χαλκίδα της Συρίας (3ος/4ος αι. μ.Χ.), που ίδρυσε δική του νεοπλατωνική σχολή στην πατρίδα του με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την αποδοχή της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ, τη σύνδεση φιλοσοφίας και ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ, την πρόσμειξη πυθαγορικής και ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑΣ’

Η λεγόμενη στις ημέρες μας ‘Νέα Εποχή‘, με τις απίθανες στρεβλώσεις, μίξεις και παραχαράξεις, έχει επαναληφθεί πριν 1500-1700 έτη. Όσο για εκείνους που, για τον οποιονδήποτε πιθανό και απίθανο λόγο, θεωρούν ως ‘Φιλοσοφία’ την ενασχόληση με τα ως άνω, ας γνωρίζουν ότι τα ως άνω αποτελούν ΒΙΑΣΜΟ της Φιλοσοφίας και της Γνησίας Ελληνικής Φιλοσοφικής Σκέψεως (δηλαδή, μέχρι την εποχή του Πλάτωνος), όπως ήδη επαρκώς έχουμε αναλύσει, καταδείξει και αποδείξει από την αρθρογραφία μας στο τμήμα ‘Φιλοσοφία’. Θα συνεχίσουμε δε να το πράττουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Παρακινούμε τον αναγνώστη να αναζητήσει και να μελετήσει το άρθρο μας “What were the Pagan ‘ethics’ at the time of Constantine the Great? How are they related to modern times?”  (https://novoscriptorium.wordpress.com/2018/06/06/what-were-the-pagan-ethics-at-the-time-of-constantine-the-great-how-are-they-related-to-modern-times/).

Θα γίνει λοιπόν άμεσα αντιληπτό ότι όσα ζούμε στην εποχή μας αποτελούν επαναφορά της ‘παγανιστικής ηθικής’, οπωσδήποτε δε και ‘αντιχριστιανική στάση ζωής’. Το πού θα οδηγήσει όλο αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης ή προφήτης για να το καταλάβει. Ό, τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει. Άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό ήδη αυτό συμβαίνει. Μια ματιά στις κοινωνικές στατιστικές, του Δυτικού και Δυτικοποιημένου κόσμου που ζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα πείσει και τον πλέον αμφισβητία για το πόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα χρόνο με τον χρόνο, μέρα με την ημέρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: