Η επιστημονική ομάδα της κυρίας Μυρτούς Κορογιαννάκη δημιούργησε φακούς επαφής για ασθενείς με γλαύκωμα

Η Μυρτώ Κορογιαννάκη είναι χημικός μηχανικός και μαζί με την επιστημονική της ομάδα δημιούργησαν φακούς επαφής με ειδικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων για ασθενείς με γλαύκωμα.

Korogiannaki_1176x420_acf_cropped

Χρησιμοποιώντας υαλουρονικό οξύ κατασκεύασε τους συγκεκριμένους φακούς οι οποίοι με ελεγχόμενο τρόπο χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στο μάτι.

Οι ασθενείς με γλαύκωμα συνήθως χρησιμοποιούν φαρμακούχες οφθαλμικές σταγόνες δύο φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθηση από την οποία πάσχουν. Ωστόσο αυτές οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αναποτελεσματικές καθώς μόλις το 5% του φαρμάκου περνά στον κερατοειδή.

“Το υπόλοιπο του φαρμάκου καταλήγει στην περιοχή γύρω από το μάτι ή στο κυκλοφοριακό σύστημα κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες” εξηγεί η Κορογιαννάκη.

Οι φακοί που δημιούργησε τοποθετούνται απευθείας στο μάτι διοχετεύοντας τη φαρμακευτική αγωγή απευθείας στον κερατοειδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι φακοί μπορούν επίσης να χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή για πολλές ημέρες κάτι που απαλλάσσει τους ασθενείς από τις φαρμακευτικές σταγόνες.

“Μέσω των φακών γίνεται μια στοχευμένη χορήγηση του φαρμάκου” συμπληρώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Η Κορογιαννάκη ανήκει στην ομάδα των ερευνητών του εργαστηρίου Heather Sheardown οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους χορήγησης φαρμάκων τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος του ματιού.

Το 2012, η ομάδα της ανέπτυξε ένα σύστημα που βοηθά την ανώδυνη χορήγηση φαρμάκου στο πίσω μέρος του ματιού, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τη ρουτίνα των φαρμάκων που χορηγούνται στο μάτι με σύριγγα κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Το 2015, το Heather Sheardown μετονομάστηκε σε Canada Research Chair in Ophthalmic Biomaterials and Drug Delivery Systems και δραστηριοποιείται στην κατασκευή βιοϋλικών φακών επαφής ή εμφυτεύσιμων φακών και τοπικών κολλυρίων.

Η Μυρτώ έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2005-2010), το μεταπτυχιακό της στον ίδιο τομέα αλλά και το διδακτορικό της με θέμα Chemical Engineering, Ophthalmic Biomaterials από το Πανεπιστήμιο McMaster.

(Πηγή: https://www.ellines.com/erga-ellinon/23235-dimiourgise-fakous-epafis-gia-astheneis-me-glaukoma/)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: