Νεολιθικός οικισμός αποκαλύφθηκε στο Δέλτα του Νείλου

Ένα από τα αρχαιότερα χωριά στο Δέλτα του Νείλου, που χρονολογείται από τη Νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.), αποκαλύφθηκε στην Αίγυπτο. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της γαλλο-αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής Φρεντερίκ Γκιό, στην περιοχή Τελ Ελ Σαμάρα, στην επαρχία της Νταχλέια, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, βρέθηκαν αποθήκες με οστά ζώων και φυτικά κατάλοιπα, αγγεία και λίθινα εργαλεία.

Egypt_neolithic.jpg

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «η ανάλυση του βιολογικού υλικού που βρέθηκε θα μπορέσει να δώσει μια σαφέστερη εικόνα για τις πρώτες κοινότητες που εγκαταστάθηκαν στο Δέλτα και την προέλευση της γεωργίας στην Αίγυπτο». Ίσως μάλιστα αποκαλύψει και τις μεθόδους με τις οποίες οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δημιούργησαν ένα μεγάλο δίκτυο –μοναδικό για την εποχή του– καλλιέργειας και άρδευσης κατά μήκος του Νείλου.

(Πηγή: https://www.archaiologia.gr/blog/2018/09/06/%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84/)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: