Ποια ήταν η Παγανιστική ηθική κατά την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου; Πώς σχετίζεται με τη σύγχρονη εποχή;

Παρέχουμε την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου μας παραθέτοντας και αναλύοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο «A History of the Byzantine State and Society», του Warren Treadgold.

[el]image1

«Ο Κωνσταντίνος φυσιολογικά επέκτεινε σε ολόκληρη την αυτοκρατορία τα προνόμια για τους χριστιανούς που είχε ήδη εισαγάγει στην προηγούμενη βασιλεία του και επανέφερε τους χριστιανούς τους οποίους ο Λικίνιος είχε απολύσει από τον ανατολικό στρατό ή την κυβέρνηση λόγω της θρησκείας τους. Λίγο μετά την τελική νίκη του, ο Κωνσταντίνος προχώρησε ακόμη περισσότερο, απαγορεύοντας όλες τις θυσίες και θεουργίες των παγανιστών σε όλη την αυτοκρατορία, αν και στην πράξη δεν επέβαλλε, ούτε και μπορούσε, να επιβάλλει αυστηρώς τις απαγορεύσεις αυτές. Άφησε τις περισσότερες παγανιστικές ιεροτελεστίες που δεν περιλάμβαναν θυσίες, αλλά απαγόρευσε επισήμως εκείνους που παραβίαζαν τα χριστιανικά πρότυπα αγνότητας, όπως την ιερή πορνεία και τα θρησκευτικά όργια. Παρέχοντας επίσημη εύνοια στους χριστιανούς και περιορισμένη μόνο ανεκτικότητα στους παγανιστές, αντιστρέφει τη νομική θέση των θρησκευόμενων όπως εκείνη υπήρξε επί Λικίνιου.

Παρόλο που οι παγανιστές ήταν ακόμα πάρα πολλοί για να επιτρέψουν στον Κωνσταντίνο να επιβάλει τη χριστιανική ηθική με το νόμο, περιστασιακά νομοθετούσε για την υποστήριξή της. Έτσι, απαγόρευσε τους αγώνες των μονομάχων και αντ ‘αυτού ενθάρρυνε τον λιγότερο βίαιο ρωμαϊκό αθλητισμό με αγώνες αρμάτων. Αντί για τον προηγούμενο κανόνα που επέτρεπε το διαζύγιο κατά την επιθυμία καθενός από τους δύο συζύγους, ο Κωνσταντίνος το επέτρεπε μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, ή της συζύγου που διέπραξε μοιχεία ή διατηρούσε ένα πορνείο. Επέτρεψε στους επισκόπους να εξετάζουν τις νομικές υποθέσεις έπειτα από αναφορά ενός από τα δύο μέρη. Για να αποθαρρύνει την παιδοκτονία, παρέσχε στους φτωχούς γονείς δημόσιες επιχορηγήσεις»

Constantine_272-337-1.jpg

NovoScriptorium: Είναι εκπληκτικό ότι μετά από τόσα χρόνια η «παγανιστική ηθική» φαίνεται να έχει επιστρέψει, με άλλες μορφές, στην καθημερινότητά μας, τουλάχιστον στις κοινωνίες «δυτικού τύπου». Είναι επίσης εκπληκτικό και τρομακτικό ταυτόχρονα ότι υπάρχουν άνθρωποι της εποχής μας που επιλέγουν να τοποθετηθούν ως θρησκευτικώς «παγανιστές».

Ας επαναλάβουμε αυτό που διαβάσαμε πρώτα:

Θυσίες ζώων (ακόμη και ανθρώπων σε κάποιες περιπτώσεις!)

Θεουργία (δεν είμαστε σίγουροι ότι όλοι γνωρίζουν τι είναι αυτό, έτσι πρέπει να εξηγήσουμε: είναι Μαγεία διαφόρων μορφών, σε ορισμένες περιπτώσεις καθαρά δαιμονικής φύσης και όχι απλώς κάποια «εντυπωσιακά κόλπα»)!

Ιερή πορνεία (υπήρχαν ειδικοί «ναοί», όπου ο «αφοσιωμένος παγανιστής» καταβάλλει αμοιβή και μπορούσε να συνουσιαστεί με τις «ιέρειες» της «Ερωτικής θεάς / θεάς της Αισθησιακής Λαγνείας» Φανταστείτε αυτό: θεωρώντας την πορνεία ως «ιερή» και «θεία» μιλάμε για πλήρη παρακμή της ανθρώπινης ηθικής)!

Τα θρησκευτικά όργια (στην ίδια κατηγορία όπως και πριν … συνουσιαστικές πρακτικές που δεν εκτελούν ούτε τα ζώα, να θεωρούνται ως «θεία» και «προσφορά» σε κάποιον «θεό». Υπάρχει ένα τμήμα της Μαγείας που ασχολείται ακριβώς με τέτοιου είδους τελετουργίες. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί σύμπτωση…)!

Αγώνες μονομάχων (δηλαδή, να λαμβάνει κανείς χαρά βλέποντας ανθρώπους να σφάζονται, να ακρωτηριάζονται και να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους … μα ούτε τα ζώα …)!

Εύκολο διαζύγιο (στην πραγματικότητα, αυτό είναι πολύ ευρύτερο, γενικά, ο Γάμος δεν θεωρείτο κάτι τόσο σοβαρό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην τελούν καν Γάμους. Αν ακόμη το έκαναν, όποτε κάποιος βαριόταν τον άλλο, χώριζαν χωρίς οποιαδήποτε άλλη σκέψη: «Ελεύθερες σχέσεις» με άλλα λόγια)!

Παιδοκτονία (πιστεύουμε ότι αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Υπήρχε η πρακτική να θανατώνονται τα βρέφη εάν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας, εάν ήταν κορίτσια (!) Ή αν απλώς δεν μπορούσαν οι γονείς τους να «αντέξουν οικονομικά» το βάρος της ανατροφής τους)!

Τώρα, ας συγκρίνουμε όλα τα παραπάνω με αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας:

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν θυσιάζει άμεσα τα ζώα σε κάποιους θεούς, αλλά αντί για ελεγχόμενη και με σεβασμό στη Φύση και στην Ζωή διατροφή, καταναλώνει κυρίως κρέας στο καθημερινό του πιάτο. Σε εκπληκτικά μεγάλους αριθμούς, πρέπει να ειπωθεί.

Η Μαγεία δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους ανθρώπους ως πρακτική, αλλά στην εποχή μας έχει επιστρέψει ανοιχτά, ευρέως και σοβαρά. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, ταινίες και βιβλία ευρέως γνωστά, τα οποία είναι άμεση Προπαγάνδα υπέρ της Μαγείας. Και να μην προσθέσουμε και τους σοβαρούς (πραγματικούς και οργανωμένους) σατανιστές σε όλα αυτά. Η Μαγεία είναι παντού: στη μουσική, στη λογοτεχνία, ακόμα και σε κινούμενα σχέδια. Έχει επίσης πολλές «εισαγωγικές» μορφές. Αστρολογία, κάρτες Ταρώ, Πίνακες Wicca κτλ.

Όσον αφορά την πορνεία και τα όργια, οι σύγχρονοι χρόνοι πρέπει να είναι πολύ χειρότεροι όσον αφορά την «πορνοποίηση» ολόκληρων εθνών και κοινωνιών. Μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά στοιχεία των θεατών πορνό, των χρημάτων που δαπανώνται για την πορνεία ανά έτος, της απώλειας της παρθενίας καθώς και η  στρέβλωση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε ακόμη νεώτερες ηλικίες με την πάροδο του χρόνου και πολλά άλλα παραδείγματα, μας πείθουν ότι η «παγανιστική ηθική» έχει «θριαμβευτικά» επιστρέψει…

Μπορεί να μην έχουμε αγώνες μονομάχων στη σύγχρονη εποχή, αλλά η βία μας είναι τόσο οικεία τουλάχιστον όσο υπήρξε και για τους παλαιούς παγανιστές. Η πλειοψηφία των ανθρώπων φαίνεται να απολαμβάνει τη βία που παρατηρούμε να προβάλλεται σε ταινίες, σε βιντεοπαιχνίδια, ακόμα και σε κινούμενα σχέδια. Και αυτό δεν είναι «αθώο». Αν ρίξουμε και πάλι μια γρήγορη ματιά σε μερικές κοινωνικές στατιστικές, θα διαπιστώσουμε ότι κάθε χρόνο αυξάνεται η βία σε κάθε πιθανό κοινωνικό πεδίο και ηλικία…

Όσο για το Γάμο και τις σχέσεις εν γένει, είμαστε σχεδόν πανομοιότυποι με τους παλιούς παγανιστές. Οι «ελεύθερες σχέσεις» χωρίς σοβαρή ή καθόλου δέσμευση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στις σημερινές κοινωνίες «δυτικού τύπου». Και από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα. Η αληθινή αγάπη και αφοσίωση εμφανίζονται πολύ σπάνια ή σχεδόν καθόλου ανάμεσα στους σύγχρονους ανθρώπους. Η παλιά καλή «Οικογένεια» φαίνεται να εξαφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες. Και το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο κάθε χρόνο.

Όσον αφορά την παιδοκτονία, μπορεί να μην σκοτώνουμε τα νήπια σήμερα – αν και κάποιοι άρρωστοι πρότειναν κάτι τέτοιο να γίνει νόμιμο πριν από μερικά χρόνια – αλλά οι στατιστικές των αμβλώσεων δείχνουν αστρονομικούς αριθμούς μαζικής δολοφονίας αγέννητων ανθρώπων. Δεν αποτελεί έκπληξη, το πρόβλημα έλλειψης γεννήσεων που εμφανίζεται σε κάθε κοινωνία «δυτικού τύπου», οδηγώντας τα έθνη και τους πληθυσμούς στην εξαφάνιση, με ταχύ ή αργό ρυθμό –η ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου εξαρτάται και από άλλες, ανάλογα τον τόπο και τον λαό, παραμέτρους.

Συμπέρασμα: Όταν ο Άνθρωπος εγκαταλείπει τον Θεό και επιδιώκει μόνο την ευχαρίστησή του (μια θεοποίηση του Εγωισμού, της Φιλαυτίας) τότε όλα τα κακά είναι δυνατά. Η ασχήμια και η κακία γεννούν περισσότερη ασχήμια και κακία. Αυτός είναι ένας άγραφος φιλοσοφικός, φυσικός και πνευματικός νόμος. Η σύνεση πρέπει να επιστρέψει ανάμεσα στους ανθρώπους. Αν όχι, πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε, δυστυχώς, αντίστροφα τις ημέρες που θα έρθει μεγαλύτερη παρακμή, περισσότερη βία και χυδαιότητα, περισσότερη εγκληματικότητα και φρικαλεότητα. Και τελικά η ολοκληρωτική καταστροφή ως λογικό τέλος αυτής της ανωμαλίας. Ο Ιησούς Χριστός και ο Χριστιανισμός προσέφεραν στον Άνθρωπο τη δυνατότητα να απελευθερωθεί από τα δεσμά του Κόσμου, του Κακού και του Θανάτου. Να μπορεί να γίνει πραγματικά ελεύθερος. Ο Άνθρωπος όμως διατηρεί πάντοτε την δυνατότητα να μην επιλέξει την Ελευθερία και τη Χάρη που του προσφέρεται. Πιστεύουμε με σιγουριά ότι η επιστροφή του Ανθρώπου στον αληθινό Χριστιανισμό μπορεί να διορθώσει όλα τα κακά που περιγράψαμε μέχρι τώρα. Ας ελπίζουμε και ας προσευχόμαστε όλοι γι ‘αυτό.

Έρευνα-Μετάφραση-Σχολιασμός: Αναστάσιος Φιλόπονος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: