Μεγαλιθικό μνημείο στη Ρούσσα Ν. Έβρου

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε το Μεγαλιθικό μνημείο της Ρούσσας, στο Νομό Έβρου.

m1-1425051151

Στο 73 χλμ . από το χωριό Μάνδρα , ασφαλτοστρωμένος δρόμος αριστερά οδηγεί στο Μικρό Δέρειο (95,6 χλμ.) και στο Μεγάλο Δέρειο. Από το Μικρό Δέρειο χωματόδρομος (12 χλμ.) σε καλή κατάσταση οδηγεί στο χωριό Ρούσσο. Στις κορυφές των χαμηλών υψωμάτων γύρω από το χωριό βρίσκονται τα νεκροταφεία της πρώιμης εποχής του σιδήρου. Οι τάφοι που περιβάλλονται με κυκλικά κρηπιδώματα από σχιστόπλακες και σκεπάζονταν άλλοτε με τύμβους , ανήκουν σε δύο περιόδους. Οι παλαιότεροι, του 9ου αι. π.Χ., είναι μεγαλύτεροι και μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγαλιθικοί τάφoι-dolmen , παρόλο που δεν είναι μνημειώδεις , όπως της γειτονικής Βουλγαρίας.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΡΟΥΣΣΑ

Είναι κατασκευασμένοι με πέντε πλάκες και είχαν το χαρακτηριστικό για τα dolmen άνοιγμα στη μία στενή πλευρά τους. Οι νεότεροι, του 8ου αι. π.Χ., έχουν την ίδια μορφή , αλλά είναι θήκες μικρών διαστάσεων χωρίς το πλευρικό άνοιγμα. Ο επισκέπτης του χώρου μπορεί να δει το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό τάφο (4 , 38 χ 1 , 8 5 μ.) στη θέση Σκοπιά, στο 8 χλμ . Μικρού Δερείου- Ρούσσος , 30 μ. αριστερά του δρόμου (οχ. 22)· υπάρχει περίφραξη και πινακίδα.

megalithikos-tafos-02.jpg

Από τη Ρούσσο (107,6 χλμ.) δασικός χωματόδρομος οδηγεί προς το ύψωμα Χίλια. Στο 11 χλμ., 1Ο μ. δεξιά από το δρόμο, βρίσκεται ο βράχος με τα εγχάρακτα σχέδια (πινακίδα). Η περιοχή βρίσκεται στα όρια της επιτηρούμενης ζώνης και χρειάζεται άδεια από την
αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής για την επίσκεψη του χώρου. Στην επιφάνεια του βράχου (οχ. 21) (3,80 χ 270 μ.), που έχει κλίση και είναι στραμμένη προς την ανατολή, εικονίζονται εγχάρακτες μορφές ανδρών και γυναικών σε διάφορες στάσεις, ερπετά, όπως φίδια και σαύρες, πουλιά που μπορούν να ταυτιστούν με χελιδόνια και μερικά
άλλα σχέδια που συμβολίζουν πιθανόν τον ήλιο και τη σελήνη. Η παράσταση συνδέεται προφανώς με θρησκευτικές δοξασίες και έχει μαγικό-αποτροπαϊκό χαρακτήρα . Χρονολογείται με επιφύλαξη στην ύστερη εποχή του χαλκού ή στην πρώιμη εποχή του σιδήρου (1100-900 π .Χ.). Εκμαγείο της βραχογραφίας υπάρχει στο Μουσείο Κομοτηνής
(αίθουσα Α, αρ. 2).

(Πηγή: Ο Πολιτισμικός Οδηγός “ΘΡΑΚΗ“, των Χ. Μπακιρτζή, Δ. Τριαντάφυλλου, Χρ. Ζαρκαδά, Ε. Ζεγκίνη, Δ. Κωτούλα, Λ. Λιάβα, Γ. Λουτατίδη, Ρ. Λουτζάκη, Ι. Παπαντωνίου,  από το Κοινωφελές Ίδρυμα ΕΤΒΑ-ΕΟΤ-ΕΟΜΜΕΧ)

r2-1425051539

Μεγαλιθικός τάφος – dolmen. Κατασκευασμένος από πέντε πλάκες και το χαρακτηριστικό για τα dolmen άνοιγμα στη μιά στενή πλευρά του.

Στους τάφους αυτούς τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία που περιείχαν την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα

Στις κορυφές των χαμηλών υψωμάτων γύρω από το χωριό Ρούσσα, βρίσκονται μεγαλιθικοί τάφοι πολυλιθικού τύπου ντολμέν, οι οποίοι χρονολογούνται στην Πρώιμη εποχή του Σιδήρου (9ος- 8ος αιώνα π.Χ.). Περίπου 3.000 χρόνια στέκουν αγέρωχοι σε ένα ύψωμα, περιμένοντας καρτερικά τον επισκέπτη να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που τους φιλοτέχνησαν.

Οι τάφοι που περιβάλλονται με κυκλικά κρηπιδώματα από σχιστόπλακες και σκεπάζονταν άλλοτε με τύμβους, ανήκουν σε δύο περιόδους. Οι παλιότεροι, του 9ου αιώνα π.Χ., είναι μεγαλύτεροι και μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγαλιθικοί τάφοι-dolmen, παρόλο που δεν είναι μνημειώδεις, όπως της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι από πέντε πλάκες σχιστόλιθου με το χαρακτηριστικό πλευρικό άνοιγμα στο θάλαμο ή στον προθάλαμο. Στο εσωτερικό τους τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία με την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα.

Στην περιοχή βρέθηκαν και άλλοι τάφοι, θήκες με μικρότερες διαστάσεις, κατασκευασμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά χρονολογικά νεότεροι των μεγαλιθικών (8ου αιώνα π.Χ.).

(Πηγή: http://www.e-evros.gr/gr/pages/1111/o-megali8ikos-tafos-sth-royssa)

(NovoScriptorium: Όπως είναι το λογικό, κάθε ιστορική εποχή χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο τύπο πολιτισμού, συνεπώς και αρχιτεκτονικής. Όταν επιπροσθέτως μιλάμε για έναν ενιαίο χώρο, όπου διαβιεί μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και όχι διάφορες, ούτε ο πολιτισμός, ούτε η αρχιτεκτονική του είναι λογικό να διαφέρουν εντελώς. Η Μεγαλιθική τεχνοτροπία είναι παντελώς διαφορετική από την Μυκηναϊκή ή την Μινωική, ας πούμε. Όπως είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Κλασσικής εποχής, κτλ. Καταλήγουμε λοιπόν στο εύλογο συμπέρασμα πως η χρονική εκτίμηση του μνημείου περί το 900 π.Χ. είναι λανθασμένη. Είναι δε φανερό πως τα Μεγαλιθικά μνημεία ανήκουν σε πολύ προγενέστερη εποχή και χαρακτηρίζουν έναν άλλο, ενιαίο στην εποχή του, ανθρώπινο πολιτισμό. Απορίας άξιον είναι γιατί δεν χρονολογούνται επισήμως τα μνημεία αυτά με τις τελευταίες, εξελιγμένες όσο και ακριβέστερες, μεθόδους χρονολογήσεως – στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε δεν κατέστη δυνατό να βρούμε κάποια επίσημη αντίστοιχη δημοσίευση)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: