Πνευματικά εμβόλια στα παιδιά μας!

Τα παιδάκια που από μικρά έμαθαν να κάνουν τον σταυρό τους, έμαθαν να βλέπουν τον παππού και την γιαγιά, τον πατέρα και τη μάνα να ανάβουν το καντηλάκι, να προσεύχονται, έμαθαν από μικρά τη ζωή της Εκκλησίας. Στην αρχή θα πάνω γύρω-γύρω: «Τι κάνει εκεί;», θα αναρωτηθούν. «Τι λέει;… Κάτι λέει η γιαγιά…». Κι έτσι, το παιδάκι ενδιαφέρεται να μάθει, τι έκανε η μαμά τώρα προηγουμένως, τι είναι αυτό που άναψε. Κι η μάνα θα του πει: «Είναι το καντήλι παιδί μου». «Τι είναι το καντήλι;». «Το καντήλι είναι αυτό, εκείνο, το άλλο…». Και την επόμενη μέρα: «Έλα τώρα ν’ ανάψουμε μαζί το καντήλι!». Κι έτσι μαθαίνει το παιδάκι να ανάβει το καντήλι, μαθαίνει να έχει την εικόνα σε μια γωνιά, εκεί στο προσευχητάρι, και να τη βλέπει όχι σαν στολίδι, αλλά σαν πρόσκληση προσευχής.

Ουσιαστικά, ο πρώτος δάσκαλος είναι το σπίτι, η οικογένεια, το βίωμα που ζει ένα παιδί.

«Τα καημένα τα παιδιά», μου είπε κάποιος κάποτε. «Είναι άρρωστα τα παιδάκια σας;», τον ρώτησα. «Όχι πάτερ, Θεός φυλάξοι!». «Τότε, γιατί είπατε ότι είναι άρρωστα;». «Δεν το είπα», αποκρίθηκε. «Κι όμως», του αντέτεινα, «εσείς το είπατε, τα χαρακτηρίσατε ‘καημένα’». Αντιμετωπίζουμε δηλαδή τα παιδιά μας σαν να είναι άρρωστα. Πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Σαν άρρωστα ή σαν ζωντανά παιδιά, που πρέπει να μάθουν και να ασκηθούν σε όλα απ’ τη μικρή τους ηλικία;

σσπ

Αν τα παιδιά μας μάθουν τα θρησκευτικά στο σπίτι, θα συνεχίσουν να είναι δεκτικά και μετά. Ένα παιδί που έχει σωστές εμπειρίες, κι αν ακόμη παρασυρθεί κάποια στιγμή, θα ξαναγυρίσει. Όταν όμως εμείς τα έχουμε αφήσει έρημα και στερημένα, πώς περιμένουμε να βρουν τον δρόμο της επιστροφής;

Ασφαλώς θα προσπαθήσουμε και θα αγωνιστούμε, ως πολίτες, και μπορούμε να έχουμε τις απαιτήσεις μας και να θέτουμε τα προβλήματά μας, αλλά τίποτα δεν θα αντικαταστήσει τον αγώνα που πρέπει να κάνει ο καθένας στην ψυχή του, αυτόν που πρέπει να κάνει μέσα στο σπίτι του, αυτόν που πρέπει να κάνει με τα παιδιά του. Κι αν τα παιδιά μας έχουν ευλογημένες εμπειρίες, τότε θα στηρίζονται στα πόδια τους και θα μας εμπιστεύονται κιόλας.

(Πηγή: “Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την Αγάπη!”, μακαριστού Παύλου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, 2019, Εκδόσεις ἐν πλῷ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: