Το αλκοόλ ο κύριος ένοχος για την άνοια

Οι διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά την «πυροδότηση» όλων των τύπων άνοιας και κυρίως της άνοιας που εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες. Αυτό έδειξε μεγάλη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Public Health» και η οποία διεξήχθη σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα που διαγνώστηκαν με άνοια στη Γαλλία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στην επίδραση των διαταραχών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ και περιέλαβε άτομα τα οποία είχαν διαγνωσθεί με ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές ή και χρόνιες νόσους οι οποίες αποδίδονται στη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αποδίδονται στο αλκοόλ

Οπως προέκυψε, από τις 57.000 περιπτώσεις προϊούσας άνοιας (διάγνωση πριν την ηλικία των 65 ετών), ποσοστό της τάξεως του 57% συνδεόταν με τη χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ ως κατανάλωση περισσότερων από 60 γραμμαρίων (4-5 ποτά) καθαρού αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 40 γραμμαρίων (περίπου τρία ποτά) για τις γυναίκες.

Με δεδομένη την ισχυρή σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και άνοιας που αποκάλυψαν τα νέα στοιχεία, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν από τα κράτη μεγαλύτερες προσπάθειες για παρεμβάσεις ενάντια στον αλκοολισμό αλλά και για θεραπεία των διαταραχών που συνδέονται με την κατάχρηση αλκοόλ προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη πρόληψη της άνοιας.

Κυρίως σε άτομα κάτω των 65 ετών

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ και οι διαταραχές που συνδέονται με το αλκοόλ αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για άνοια και ιδίως για τις μορφές άνοιας που ξεκινούν πριν από τα 65 έτη και οδηγούν σε πρόωρους θανάτους»ανέφερε ένας εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας για την Ψυχική Υγεία στο Κέντρο για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία CAMH δρ Γιούργκεν Ρεμ. Ο καθηγητής προσέθεσε ότι οι βλάβες που προκαλούνται στον εγκέφαλο εξαιτίας του αλκοόλ μπορούν να προληφθούν και απαιτούνται μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε λιγότερες περιπτώσεις άνοιας αλλά και σε μείωση των πρόωρων θανάτων.

Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 20 χρόνια

Ο δρ Ρεμ τόνισε ότι οι διαταραχές που συνδέονται με το αλκοόλ μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά τουλάχιστον 20 χρόνια και η άνοια αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορούσε την προϊούσα άνοια, εμφανιζόταν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Παρότι η πλειονότητα των ασθενών με άνοια της μελέτης ήταν γυναίκες, σχεδόν τα δύο τρία των ατόμων με προϊούσα μορφή άνοιας (64,9%) ήταν άνδρες.

Οι διαταραχές που συνδέονται με το αλκοόλ φάνηκε επίσης να σχετίζονται και με άλλους ανεξάρτητους – τροποποιήσιμους – παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η κατάθλιψη, αλλά και η απώλεια της ακοής. Ολα αυτά, κατά τους ερευνητές, μαρτυρούν ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ συμβάλλουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ισως η σύνδεση να είναι ακόμη πιο ισχυρή

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης υπογραμμίζουν επίσης ότι μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις διαταραχών που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ – εκείνες που απαίτησαν νοσηλεία – περιελήφθησαν στη μελέτη τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ της χρόνιας βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και της άνοιας πιθανότατα είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι νομίζουμε.
(Πηγή: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=955023)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: